اشتراک‌گذاری
آخرین ویدیوها
هیچ داده ای یافت نشد

الکتروتراپی

الکتروتراپی

الکتروتراپی یکی مدالیته های درمانی و پر کاربرد در حوزه درمان فیزیوتراپی به شماره می آید. و در درمان طیف وسیعی از بیماری ها و مشکلات سیستم اسکلتی – عضلانی کاربرد فراوان دارد. در مدالیته های الکتروتراپی از امواجهای صوتی ، الکترو مغناطیسی و جریان های الکتریکی برای تحریک اعصاب و کمک به درمان مشکلات بیماران استفاده می شود. الکترو تراپی روشی کاملا ایمن و بی عارضه می باشد.

هدف از الکتروتراپی کاهش درد ، کاهش اسپاسم ، کاهش چسبندگی ، باز آموزی و تقویت عضلات می باشد.

1-الکتروتراپی چگونه عمل می کند

در الکتروتراپی سیگنالهایی از طریق مدالیته ها به سمت سیستم مرکزی مغز ارسال می شود که خود باعث ایجاد اختلال در سیگنالهای درد ارسال شده از اعصاب اطراف منطقه آسیب دیده به مغز می شود. در این حالت مغز به سیگنالهای ارسالی از طریق مدالیته های الکتروتراپی توجه نموده و به سیگنالهای درد توجه نمی کند. که همان تئوری دروازه یا (گیت) می باشد. علاوه بر این الکتروتراپی سبب آزادسازی هورمون اندورفین در ناحیه آسیب دیده می شود و می تواند به کاهش درد و ایجاد احساس بهتر کمک موثر نماید.

الکتروتراپی

پس الکتروتراپی یعنی اعمال جریان الکتریکی در شکل موج های مختلف دارای اثرات ضد درد ، ضد التهاب ، در ناژ لنفاوی و توانبخشی عضلات ارائه میشود.

احتیاط هنگام تحریکی الکتریکی

تحریک الکتریکی اعصاب و عضلات علی رغم آثار مطلوبی که در پی دارد. ممکن است در اثر عوامل مختلف در حین تحریک منجر به سوختپی در پوست شود. (خصوصاً زیر الکترودها)

با رعایت احتیاط و ملاحظات خاص زیر ، بسیاری از این عوامل قابل پیشگیری می باشد.

*نقص در سیستم حسی بیمار و عدم توانایی بیمار در ارائه فیدبک صحیح از شدت جریان

*وجود زخم ، آسیب یا ضایعه های پوستی در وصل الکتروگذاری

*ترکیب الکتروتراپی با مدالیته های گرمایی باید دقت گردد.

*مدالیته ها سالیانه کالیبره گردد.

*کاهش سطح موثر الکترودها در اثر تماس نامناسب و غیر یکنواخت با پوست

*قرار گرفتن الکترود روی برجستگی استخوانی

*دقت در زمان و شدت جریان

*اگر برای تحریک یک ناحیه از الکترودهایی با دمانیر متفاوت استفاده شود چگالی جریان زیر الکترودها کوچکتر بیشتر خواهد بود و احتمال سوختگی افزایش می یابد.

*فاصله بین الکترودها روی عمق نفوذ جریان موثر است و هر چه فاصله بیشتر باشد عمق نفوذ بیشتر است. و هرچه فاصله کمتر باشد جریان بیشتر در بافت های سطحی بین دو الکترود انتشار می یابد و خطر سوختگی سطحی پوست را افزایش می دهد.

3-مدالیته های الکترو تراپی

اشعه مادون قرمز (infrared) : اشعه مادون قرمز جریانی با طول موج 1000 تا 40000 آنگسترم است که وقتی با بدن برخورد می کند به گرما تبدیل شده و باعث افزایش جریان خون در نقطه درمان می شود. و نهایتاً سبب بهبود تغذیه و دور شدن مواد زائد می شود که به علت تشکیل درد ایجاد شدند.

این روش درمانی مرسوم در الکتروتراپی برای کاهش درد ، کاهش اسپاسم ، کاهش سفتی ، افزایش دافه حرکتی ، صدمات و ضایعات ورزشی ، آماده سازی بیمار برای انجام حرکات ورزشی و تکنیک های درمانی استفاده می شود.

4-کیسه داغ (hot pak)

کیسه مخصوصی است که از مواد معدنی خاصی ساخته شده و در آب داغ قرار می گیرد دارای گرمای مرطوب بوده و ضمن گرم نمودن ناحیه مورد درمان با خاصیت افزایش گردش خون در ناحیه درمان کاربرد های ذیل را دارد.

کاهش اسپاسپ ، کاهش درد ، کاهش چسبندگی ، کاهش سفتی ، بافت نرم ، افزایش دافه حرکتی ، کاهش گرفتگی عضلات و ..

امواج مافوق صوت ultra sound

اشعه مافوق صوت با فرکانش بیش از 20 هرتز و شدت سیم تا 3 وات بر سانتی متر با عمق نفوذ قریب 5 سانتی متر و ایجاد گرمای عمقی باعث افزایش گردش خون و نفوذ پذیری غشاء سلول و نیز تخلیه منطقه درمان از موارد دردزا می شود.

6-امواج مایکروویو و دیاترمی

از انواع امواج کوتاه رادیویی است و براساس معمول موج مورد استفاده در فیزیوتراپی ، باعث ایجاد گرمای عمقی یا سطحی در ناحیه درمان می شود که در کاهش اسپاسم ، کاهش درد و افزایش دافه حرکتی ، درمان چسبندگی ها و …. بسیار موثر است.

7-جریان گالوانیک

در عضلاتی که به علت قطع عصب و یا ضایعه عصبی قادر به انقباض نمی باشند زمان تحریک بالایی لازم است تا جریان به همه چیزهای عضله برسد و باعث انقباض آن شود. جریان گالوانیک با شدت نیم تا 5/2 میلی آمپر، ولتاژ کمتر از 100 ولت ، زمان تحریک 100 ، 300 ، 1000 و 3000 میلی ثانیه را انتخاب کرده و باعث انقباض عضله می شوند. از این روش جهت ضایعات نخاعی ، قطع عصب و لوزو پاتی های شدید استفاده می شود.

8-جریان فارادیک

جریانی با زمان تحریک کوتاست یعنی با زمان تحریک 1/0 ، 3/0 و 3 میلی ثانیه و در مواردیکه عصب سالم می باشد ولی عضله توانایی لازم برای انقباض را ندارد بکار می رود. از این روش برای فیزیوتراپی بیماران سکته مغزی ، بیماران ناتوان و لوزوپاتی خفیف و میو پاتی ها استفاده می شود.

9-جریان پر فرکانس

در این جریان از تداخل دو جریان پر فرکانس یک جریان مدوله شده کم فرکانس ایجاد می شود که امواج 2000 هرتز آن جهت تقویت عضلات عمقی و امواج 4000 هرتز جهت کاهش درد و اسپاسم استفاده می شود.

از این متد جهت درمان بی اختیاری ادرار ، بازپروری عضلات ، کاهش ادم ، تقویت عضلات و کاهش درد استفاده می شود.

10-تحریک عصب از طریق لوپتی TENS

جریانی با فرکانس 50 تا 150 هرتز و شدت بین 12 تا 30 میلی آمپر با اشکال مختلف که به صورت ضربه ای و فرمان طراحی شده سبب تحریک عصب ناحیه مورد درمان از طریق لوپتی می شود و از طریق بسته شدن دریچه درد و ترشح آندروفین باعث تسکین درد می شود.

11-ولتاژ بالا high voltage

اشعه ای با طول موج 100 تا 400 نانومتر بوده که با بلوکه کردن سیستم سپماتیک باعث افزایش گردش خون در ناحیه می شود و برای افراد دیابتی ، زخم های فشاری و بیماران سرما زده می توان بهره جست.

12-اشعه ماورا بنفش

اشعه با طول موج 1800 تا 3900 آنگستروم و با عمق نفوذ کمتر از 1/0 میلی متر با تاثیرات شیمیایی که در بافت های بدن ایجاد می کند. صحبت درمان برخی از اختلالات و بیماری های لوپستی و جلدی به کار می رود و نهایتاً جریان خون ، سوخت و ساز در ناحیه افزایش یافته و به ساخته شدن ویتامین D نیز کمک می شود و در صورت ترمیم زخم بستر نرمی استخوان و زخم های عفونی کاربرد دارد.

13-مدالیته های طب فیزیکی

مدالیته ها روش های فیزیکی هستند که برای ایجاد پاسخ درمانی در بافت بکار می روند که شامل :

گرما

سرما

آب

صوت

الکتریسیته

و امواج الکترومغناطیسی شامل نور مادون قرمز ، نور مرئی ، نور ماوراأ بنفش و امواج کوتاه می باشد این مدالیته بیشتر بعنوان یک درمان تکمیلی مورد توجه قرار می گیرند تا یک درمان اصلی فیزیوتراپی غرب تهران برای هر کابین به صورت کاملاً اختصاصی مجموعه ای از کامل ترین و پیشرفته ترین تجهیزات الکتروتراپی از معتبر ترین برندهای دنیا با کیفیت منحصر به فرد و بی نظیر همراه با محدوده وسیعی از شکل موجها با اثرات ضد درد ، ضد التهاب ، درناژ لنفاوی و توانبخشی عضلات را مهیا نموده است.

Tens : جهت کاربرد در درد های فرض و حاد به صورت عمقی و سطحی

دیاداینامیک : جهت کاربردهای سطحی

اینترفرنشیال : جهت کاربرد در پاتولوژی های عصبی

جریان پیوسته : که به عنوان یونوفروزیس شناخته می شود.

مربعی دو قطبی : جهت کاربرد در طب و ورزشی ، توانبخشی ، ارولوژی و زیبایی

Kotz : جهت کاربرد آتروفی عضلات و دارای اثر عمقی بر روی عضلات که باعث تقویت عضلات می شود.

Induction : جهت تقویت عضلات و دارای اثرات وازودیلاتاسیون

مربعی تک قطبی : جهت توانبخشی عضلات

Exponetial : جهت توانبخشی عضلات

مثلثی : جهت توانبخشی عضلات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *